Recepten

Recepten

Zalm en croûte (zalm verpakt in korstdeeg)

Alleen al de naam van dit gerecht klinkt feestelijk: zalm en croûte, een mooi stuk zalm verpakt in een knapperig deegkorstje waardoor de zalm lekker sappig blijft. Het ultieme gerecht om te maken voor een feestelijk diner, u zult hiermee zeker punten scoren bij uw gasten!

Benodigdheden (voor 6 personen)

  • Half recept zelfgemaakt korstdeeg (of kant en klaar bladerdeeg)
  • 1 kilo zalmfilet aan een stuk of twee stukken van 500 gram, zonder vel
  • 1-2 eetlepels grove mosterd
  • portie kruidenboter voor vis
  • 1 ei, losgeklopt
  • wat bloem om het aanrecht te bestuiven
  • 200 gr verse spinazie

Verder nodig
keukenpapier, kwastje

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een vierkante lap, groot genoeg om de zalm mee in te pakken. Snijd, indien u een breed stuk zalm heeft, de filet doormidden, dep droog met keukenpapier en leg een stuk zalm in het midden op het deeg. Smeer de bovenkant van de zalm royaal in met kruidenboter en het andere stuk zalm met mosterd.

Leg de zalmstukken weer op elkaar met daar tussen de gewassen spinazie (eventueel mosterd en/of kruidenboter naar keuze toevoegen) tegen elkaar aan. Bestrijk het deeg om de zalm heen met losgeklopt ei. Vouw het deeg om de zalm heen en druk de randen aan.

Leg het zalmpakketje met de naadkant naar beneden op een bakblik en bestrijk de bovenkant van het deeg met het overige ei. Kerf met een scherp mesje een ruitpatroon in het deeg.

Bak de zalm 20-25 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is en laat deze voor het aansnijden even iets afkoelen. Naar wens kunt u de zalm ook portioneren en per persoon in korstdeeg bereiden: in dat geval is de bereidingstijd in de oven iets korter.

Eet smakelijk!

Gravad Lachs

Benodigdheden

  • De Kiwanis zalmzijde 1000 gram
  • 1 flinke eetlepel gemalen peper
  • 1 flinke eetlepel piment poeder
  • 4 flinke eetlepels bruine suiker
  • 6 flinke eetlepels zout
  • Veel verse dille

Verder nodig
huishoudfolie

Dit Gravad Lachs recept is “wereldberoemd”: het was tot de dag van vandaag een goed bewaard geheim van de Chef.
Omdat het behoorlijk veel werk is, loont het eigenlijk niet om hiervan een kleine hoeveelheid van bijvoorbeeld 200 gram te maken!
Gebruik nu uw mooie relatiegeschenk, voor een eventuele volgende keer is de betere viswinkel de locatie voor een mooi groot stuk zalm aan 1 stuk.

Bereidingswijze

o Controleer of de zalm vel- en graatvrij is. Bij een groot stuk kun u er voor kiezen om dit in de lengte door de snijden, zodat er handzamere stukken ontstaan.
o Maak in een bak of schaal een mengsel van de bovenstaande ingrediënten in de bovengenoemde verhoudingen.
o Smeer de zalmzijde rijkelijk in met de kruiden.
o Leg vershoudfolie uit op het aanrecht en maak daarop ‘een dekentje’ van dille.
o Leg hier de ingesmeerde zalm op.
o Leg ook dille bovenop de zalm (de zalm moet volledig ‘ingepakt’ worden in dille)
o Rol de zalm met de dille zo strak mogelijk in het folie en druk het goed aan.

Nu moet de zalm 72 uur onder druk marineren in de ijskast.

Leg het zalmpakketje op een plank en leg ook bovenop de zalm een zware plank. Plaats zware dingen op de bovenste plank (denk aan flessen wijn of pakken sap), na 72 uur mag je de zalm uit de ijskast halen.
Pak de zalm uit en verwijder de dille grotendeels.

Serveertip
Snijd de zalm in mooie dunne plakjes met een scherp mes. Maak de bordjes mooi op met een beetje sla.

Lekker met een bruin toastje of stokbroodje.

Deel deze post