13.250,- EURO voor de Kindertuin

13.250,- EURO voor de Kindertuin

Eerste vaatje haring Goeree-Overflakkee levert € 4.100 op


MELISSANT – Het is weer juni en dat betekent: Hollandse Nieuwe. En daarmee is het voor Kiwanis Goeree-Overflakkee weer tijd voor haar jaarlijkse Haringevent. Hét netwerkevent van Goeree-Overflakkee, zoals de serviceclub het zelf noemt. Dit jaar werd het gehouden in Golfrestaurant Roxenisse te Melissant, op donderdag 12 juni, en Kiwanis mag zich gelukkig prijzen in een steeds groter wordende belangstelling voor deze happening. Ditmaal waren er bijna 200 gasten. Die lieten, na het betalen van € 35 inschrijfgeld, zich niet alleen het warm- en koud buffet heerlijk smaken dat het restaurant serveerde, maar natuurlijk ook de nieuwe haring. Daarnaast was er de inmiddels traditionele Amerikaanse veiling, waarbij diverse aantrekkelijke producten of diensten onder de hamer gingen. En er konden helikopterrondvluchten worden gemaakt. Dit alles, gecompleteerd met financiële bijdragen van diverse sponsoren, bestemd voor het goede doel: een bijdrage leveren voor het welzijn van kinderen. Want dáár zet Kiwanis zich voor in. En de afdeling Goeree-Overflakkee richt zich daarbij natuurlijk primair op kinderen van het eiland.

Jaarlijks is een goed doel aan het Haringevent verbonden. Waar vorig jaar het Ronald McDonald Kinderfonds met een totaalopbrengst van negenduizend euro kon worden bedacht, was dit jaar de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland de begunstigde.

Kindertuin
Het ziekenhuis is bezig met het ontwikkelen van innovatieve zorgprojecten. “Hier onderscheiden wij ons in” zei dr. Paul C. van der Velden, medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, donderdagavond toen hij kort het plan presenteerde waaraan het Haringevent dit jaar ten goede komt. Als onderdeel van een nieuw te realiseren Moeder/kind Centrum realiseerde het Dirkslandse ziekenhuis recentelijk al het nieuwe verloskundige centrum, met verloskundige zorg geheel op nieuwe leest geschoeid. Dirksland is hiermee landelijk gezien zelfs koploper, zo gaf Van der Velden aan. Maar ook aan een totaal nieuw concept voor de kinderafdeling wordt gewerkt. “Geen klassieke afdeling, waarin kinderen min of meer op de afdeling opgeborgen zijn en daaraan zelfs traumatische ervaringen over kunnen houden, maar een natuurlijke omgeving, waarin zo veel mogelijk hun normale leven plaats kan vinden.” Hiervoor moeten echter investeringen worden gedaan die niet vanuit de beschikbare budgetten gefinancierd kunnen worden. Zoals voor een kindertuin bij de nieuwe kinderafdeling, met bijvoorbeeld een klein fietsparcours, speeltoestellen, een veldje waar balspellen kunnen worden gedaan, met een mooie groenaankleding en misschien nog iets met water. “Een plek waar kinderen even kunnen vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn en waar natuurlijk ook de ouders welkom zijn”, zei Van der Velden. “Ik vind het geweldig dat Kiwanis ons hierin wil steunen en ik ben ontzettend blij dat we opnieuw mogen ondervinden brede steun uit de samenleving te genieten!”

Amerikaanse veiling
Die steun werd in belangrijke mate geuit tijdens de Amerikaanse veiling die onder leiding van veilingmeester Fred Götzenberger werd gehouden en waarbij het eerste vaatje haring op Goeree-Overflakkee hét ‘hamerstuk’ van de avond vormde. De veiling hiervan zette in met een bedrag van € 500, maar mondde uit in € 4.100. Bij een Amerikaanse veiling betaalt elke bieder die een hoger bedrag noemt dan de voorgaande bieder alleen het verschil, terwijl slechts degene die het bod doet waarop de veilingmeester afslaat daadwerkelijk met het geveilde kavel naar huis gaat. Als winnaar van het vaatje haring, met daarin 45 exemplaren, kwam het Stellendamse autoschadeherstelbedrijf JD Repair uit de bus.
Daarnaast werden diverse andere kavels geveild. Van een fotoshoot met afdruk op linnen tot een brandveiligheidspreventiepakket, van een proefles zweefvliegen tot een rondvlucht met een sportvliegtuig, van een ballonvaart tot varen in een RIB-boot, van interieuradvies tot een hoveniersploeg in de tuin, van een maatpak tot Gucci horloge of Rayban zonnebril, van een Oosterscheldekreeftmenu tot een avond met een limousine met chauffeur eropuit, en van sporten voor dames tot een kleinere en een grotere tuinbank in de te realiseren kindertuin van de kinderafdeling. Zelfs een taxiservice voor wie deze avond liever geen BOB wilde zijn en zich daarom liever thuis af wilde laten zetten, werd geveild.

Hollandse Nieuwe
In de tussentijd kon iedereen zich vergewissen van de uitstekende kwaliteit van de nieuwe haring dit jaar. Namens Hameeteman Vishandel te Ouddorp, die de haring sponsorde, vertelde Saskia Hameeteman-Blanker dat in de periode half mei tot juli de haring zich lekker vet eet. Het is dan ook de periode waarin de vetste haringen kunnen worden vangen. Maar haring mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als ze, onder andere, minimaal 16 procent vet bevat. De haring die tijdens het Kiwanis Haringevent werd gepresenteerd bevatte zelfs 22 procent vet. Het haringhappen was voor de liefhebbers dan ook een aangename bezigheid.

Totaalopbrengst
Aan het eind van de avond – toen de haring op was, de gratis drankjes voorbij waren, alle kavels waren geveild en nadat enig rekenwerk was verricht – kon de totale opbrengst van Haringevent 2014 worden bekendgemaakt. Niet minder dan € 13.250 bleek aan de kinderafdeling van het Dirkslandse ziekenhuis te kunnen worden gedoneerd. Namens Kiwanis Goeree-Overflakkee overhandigde voorzitter Petra Jacobs een grote cheque ter waarde van dit bedrag aan Paul van der Velden en enkele medewerkers van het ziekenhuis, die bijzonder in hun schik waren met deze bijdrage. “Kiwanis, bedankt!”, riep Van der Velden uit. “De binding van het ziekenhuis met de gemeenschap is van levensbelang en daar was deze avond een geweldige uiting van!”

Kiwanis
Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs. Door het opzetten en uitvoeren van activiteiten wordt geld bijeen gebracht voor het goede doel: het welzijn van kinderen. Kiwanis Goeree-Overflakkee werd in 2007 opgericht en bestaat uit een club enthousiaste mensen, wonend of werkend op het eiland en die ieder jaar meerdere activiteiten organiseren om geld in te zamelen. Het Haringevent is er daar één van, waarvan dit jaar Schipper Accountants en Abbo Slachter Van Tricht Advocaten de hoofdsponsoren waren.

Bron: Artikel Eilanden Nieuws

Deel deze post